Homeopatische ‘vaccinaties’

BBC South West, Inside Out duikt in de obscure praktijken van bedrijven die flesjes water en suikerpilletjes verkopen als vaccinaties voor kinderen.

Ook in Nederland leeft de misvatting dat homeopathie reguliere vaccinaties kan vervangen of zelfs het niet-bewezen (alu-hoedjes alert!) Post-Vaccinaal Syndroom kan, ja het staat er echt, ‘ontstoren’. Meer informatie over dit vermeende syndroom is te lezen op de website van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken. noot

Gelukkig heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Eindhoven in 2006 al eens een uitspraak gedaan over de misleidende adviezen van een homeopaat met betrekking tot vaccinaties.

Meer over homeopathische ‘vaccinaties’ op sciencebasedmedicine.org.

This entry was posted in Kwakzalverij, Video, Wetenschap and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Homeopatische ‘vaccinaties’

 1. Aart says:

  De Australische arts-homeopaat dr. Golden behandelt al 30 jaar kinderen preventief tegen acute infectieziekten met een homeopathische potentie van de betreffende infectieziekte. Al die tijd is dit nauwlettend wetenschappelijk gevolgd door de Universiteit van Brisbane. Hieruit is oa gebleken dat de effectiviteit van deze profylactische methode (preventieve behandeling) met homeopathie even effectief is als gewone vaccinatie. Ook blijken de preventief met homeopathie behandelde kinderen op langere termijn veel gezonder te zijn dan wel gevaccineerde kinderen. Tot slot blijkt deze methode veel veiliger te zijn dan gewone vaccinatie.

 2. Merino says:

  Beste Aart,

  De misleidende beweringen van dr. Golden zijn inmiddels ontmaskerd:

  http://scepticsbook.com/2010/01/21/homeopathy-websites-prosecuted-for-false-advertising/

  “In reference to the claims about the positive results of Isaac Golden, Dr Harvey noted these claims are directly contradicted by the thesis from where they are sourced. Golden’s thesis contains the statement; “the effectiveness of the homeopathic immunisation programme could not be established with statistical certainty given the small sample size..”. In spite of this, and in lieu of providing further evidence, the complainant stated (in part) that the thesis had “indeed reached a positive conclusion with a high degree of confidence”.”

 3. Aart says:

  Beste Merino,

  Het lijkt me erg stug dat de aangehaalde dr. Harvey zonder wetenschappelijk onderzoek het wetenschappelijke bewijsmateriaal inzake de methode Golden ongedaan kan maken. Daar is wel even wat meer voor nodig, dan te beweren dat de homeopathische dosis te klein is. Dat is nl. inherent aan homeopathie. Wetenschappelijke studies van de universiteit van Brisbane hebben aangetoond dat de methode van dr. Golden even effectief is als vaccinatie, maar dan zonder alle bijwerkingen en met als eindresultaat over een periode van 20 jaar veel gezondere kinderen, zowel wat betreft acute als chronische aandoeningen.

 4. Merino says:

  “the effectiveness of the homeopathic immunisation programme could not be established with statistical certainty given the small sample size..”

  Ik neem aan dat je refereert naar deze zin? Als dat zo is, dan maak je een vertaalfout; ‘sample size’ verwijst niet naar de ‘dosis’, maar naar de controlegroep.

  En het is logisch dat homeopathie geen bijwerkingen heeft; het heeft geen werking en dus ook geen bijwerking. ‘Niets’ (want meer dan water of suiker is homeopathie niet) kan geen actieve werking hebben.

 5. Aart says:

  15 duizend kinderen noem jij een “kleine” controlegroep ?
  En houd nu eens een keer op met dat geblaat over dat het “alleen maar water met suiker” is. Zou een flesje suikerwater gedurende meer dan 200 jaar stand houden als een geneesmiddel ? Dacht het niet. Bovendien zijn er tientallen wetenschappelijke bewijzen voor de werking van homeopathie bij allerlei aandoeningen.

 6. Merino says:

  Het is alleen maar water en suiker. Echt waar. Geef het maar eens mee aan een chemicus ter onderzoek. Hij/zij zal het bevestigen.

  En er zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor de werking van homeopathie. Ik vermoed dat jouw definities van ‘wetenschappelijk’ en ‘bewijs’ niet gelijk zijn aan de mijne.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wetenschappelijk_bewijs

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wetenschappelijke_methode